У Вінниці відбувся Всеукраїнський форум, організований Асоціацією “Деревообробники України”

06 лютого 2019 року у місті Вінниці відбувся Всеукраїнський форум на тему «Актуальні проблеми ціноутворення на ринку необробленої деревини України», у якому взяли участь профільні асоціації деревообробної галузі України та провідні вітчизняні деревообробні підприємства. Асоціація «Деревообробники України» виступила організатором форуму.

Під час заходу обговорено ряд проблемних питань, зокрема:

  • забезпечення доступу до інформації щодо запланованих об’ємів заготівлі деревини підприємствами, що відносяться до сфери управління Держлісагенства, загального обсягу реалізації деревини у круглому вигляді, зокрема пиловника дубового та ясеневого; економічного обґрунтування цін на пиломатеріали;
  • справедливість цін і доступність необробленої деревини для споживача;
  • забезпечення підприємствами, що відносяться до сфери управління Держлісагенства, необробленою деревиною вітчизняного споживача за доступними цінами;
  • прозорість та чесність механізмів реалізації необробленої деревини: біржові торги/аукціони чи прямі договори?;
  • внутрішня переробка державних лісозаготівельних підприємств;
  • шляхи недопущення спекулятивної поведінки з боку учасників ринку тощо.

За результатами обговорення учасниками форуму було підписано Меморандум про співпрацю та порозуміння, метою якого є посилення співробітництва Учасників у питаннях формування та подальшого розвитку цивілізованого ринку деревини в Україні, створення належних умов для справедливого ціноутворення на необроблену деревину, заснованого на добросовісній конкуренції.

Меморандум є відкритим для приєднання профільних асоціацій в деревообробній галузі України та суб’єктів господарювання, предметом діяльності яких є оброблення деревини та виготовлення виробів з дерева.

2 thoughts on “У Вінниці відбувся Всеукраїнський форум, організований Асоціацією “Деревообробники України”

  • 12.02.2019 at 15:24
    Permalink

    В ході Всеукраїнського форуму, який відбувся 06 лютого 2019 року в місті Вінниці, обговорювалися проблеми ціноутворення на ринку необробленої деревини України. Політика закупівель великих компаній на аукціонах будується на основі необґрунтованого підвищення цін на сировину з метою ліквідації конкурентів. Замість прийнятої градації підвищення ціни на дуб на 20 гривень, на аукціонах ціни підвищувалися відразу на тисячі гривень. Це призвело до нинішнього ціноутворення і підвищило активність сірого ринку деревини. Нинішнє законодавство з регулювання закупівель, переробки та експорту деревини має ряд недоліків, що дозволяє реалізовувати продукцію сірого ринку.
    У зв’язку з цим ТОВ «ВУД Трейд», м.Олевськ, Житомирська область пропонує своє бачення щодо регулювання ринку реалізації необробленої деревини України. З метою забезпечення державних лісогосподарських підприємств стабільною законною реалізацією своєї продукції, а також з метою забезпечення деревообробних підприємств необхідним обсягом деревини, збереження робочих місць, надходження податків до державного бюджету та розвитку даної галузі виробництва пропонуємо наступну схему проекту для його обговорення:
    1) ввести класифікатор вітчизняних деревообробних підприємств, який буде включати наступну інформацію про підприємство:
    – найменування підприємства;
    – місцезнаходження підприємства (його юридична та фактична адреса);
    – кількість офіційних робочих місць;
    – кількість обладнання, що знаходиться на балансі підприємства і в офіційній оренді;
    – потужність підприємства м³ / рік;
    – мінімальний річний обсяг сировини (дуба та ін.деревини).

    2) Для створення класифікатора повинна бути створена комісія, до складу якої будуть входити: 1- представник Агентства лісових ресурсів;
    2-представник Адміністрації міста (району), в якому знаходиться підприємство; 3 – представник Асоціації «Деревообробник України».
    Ґрунтуючись на класифікаторі всі підприємства будуть розділені на три категорії:
    1) малі підприємства – з кількістю офіційних робочих місць до 50 осіб;
    2) середні підприємства – з кількістю офіційних робочих місць від 50 до 100 осіб;
    3) великі підприємства – з кількістю офіційних робочих місць від 100 і більше осіб.
    Малі підприємства будуть закуповувати сировину на аукціонах, із середніми та великими підприємствами будуть підписані річні контракти за фіксованими цінами. Сировина, що перевищує річний споживчий обсяг буде закуповуватися на аукціонах.
    Даний законопроект повинен лобіюватися на рівні Агентства лісових ресурсів і Кабінету міністрів України.
    Вважаємо, що даний проект обміну інформацією допоможе стабілізувати ціни вигідні як для лісгоспів, так і для деревообробних підприємств, сформувати внутрішній ринок деревини України.
    З повагою,
    Генеральний директор ТОВ “ВУД Трейд” Хаддад Бассам Антоніус

    Reply

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *