У ВРУ зареєстровано Проект Закону про ринок необробленої деревини та прав на її заготівлю

26.02.2019 у Верховній Раді України зареєстровано Проект Закону про ринок необробленої деревини та прав на її заготівлю (реєстраційний №10092). У пояснювальній записці зазначається, що законопроект передбачає впровадження нового механізму заготівлі і продажу необробленої деревини при збереженні основного виду діяльності лісогосподарських підприємств. Даний закон унеможливлює реалізацію нелегальної деревини в промислових масштабах і мінімізує ризики її легалізації. Надає можливість лісогосподарським підприємствам залучати вільні обігові кошти в галузь, зменшує навантаження за рахунок передачі частини не властивих функцій на інші суб’єкти господарювання. Проведення заготівлі необробленої деревини здійснюються короткостроковими лісокористувачами згідно з умовами договору, вимоги щодо укладення та припинення такого договору регулюються окремим розділом закону.

Законопроект також врегульовує особливості вчинення права власності на необроблену деревину, похідних прав та реалізації деревини на Єдиній Деревинній Біржі. Окремі розділи законопроекту присвячені правовому регулюванню особливостей утворення та діяльності Єдиної Деревинної Біржі, а також засадам  функціонування. Прикінцевими положеннями вносяться зміни до Лісового кодексу України.

На даний час документ направлено на ознайомлення до профільних комітетів. Водночас відзначимо, що представників лісових господарств України цей законопроект не задовольнив, адже на з’їзді, що відбувся за участю останніх у Луцьку 14.03.2019, прийнято рішення направити до Верховної Ради звернення відкликати Проект Закону з метою його доопрацювання. Реакція ж деревообробників наразі невідома.

З текстом законопроекту і супровідними документами можна ознайомитись на офіційному веб-сайті Верховної Ради України. Режим доступу: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=65562

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *