Зеленський відвідав Харків, де інспектував ліси і розбирався з “чорними лісорубами”

Харківщину відвідав з робочим візитом президент України Володимир Зеленський. Одним із приводів його поїздки стала масова незаконна вирубка дерев в лісах регіону. Ми дізналися, яких збитків завдали “чорні лісоруби” і побували на зустрічі з гарантом.

На Харківщині екологічні активісти забили на сполох: в регіоні незаконно вирубують багаторічні дуби. Так, 11 липня подібний випадок активісти разом з поліцейськими зафіксували на території Чугуєво-Бабчанського лісового господарства: на ділянках лісгоспу виявили п’ять вантажівок з спиляною деревиною.

Як розповіли у відділі комунікації обласного управління Нацполіції, на автомобілях перевозили 85 дерев, на 74 з яких були відсутні електронні чіпи, а у водіїв не було жодних підтверджуючих документів на переміщення або зберігання деревини.

А 12 липня там же в лісі невідомі облили активістів зеленкою. Факт “незаконної вирубки або незаконних перевезення, зберігання, збуту лісу” слідчі зафіксували в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, за статтею, санкція якої передбачає позбавлення волі до п’яти років.

Незаконну діяльність “чорних лісорубів” виявили і на території Жовтневого лісового господарства в Харківському районі, де після декретної відпустки директор лісгоспу Руслан Чагаровський почав перевіряти угіддя.

За місяць ревізія нарахувала вкраденого лісу на 80 млн грн, загалом же, за прогнозами, за час його відсутності збитків лісу і державі було нанесено на 200 млн“, – повідомив на своїй сторінці в соцмережі голова громадської організації “Екологічна група “Печеніги” Сергій Шапаренко.

Розбиратися в ситуації вирішив глава держави. З доповіддю з питань незаконної вирубки лісових насаджень перед президентом виступив директор лісгоспу Руслан Чагаровський. Напередодні приїзду Зеленського, в ніч на 17 липня, невідомі підпалили гараж чиновника, де згорів автомобіль його дружини.

Володимир Зеленський прибув до Харкова після робочого візиту до Миколаєва. Перш ніж почати нараду в Інституті лісового господарства та агролісомеліорації, президент полетів оглядати лісові угіддя області.

Після “екскурсії” і розпочалася нарада про боротьбу з незаконною природно-ресурсною господарською діяльністю в області. Відразу після привітання президент дав слово Руслану Чагаровському, який заявив, що перевірки Жовтневого лісгоспу триватимуть, і припустив, що збитки від незаконної вирубки в межах області можуть досягти і одного мільярда.

Але не всі лісники погані. 90% з них доглядають за лісом, садять його. Але приходить банда, яка грабує і каже, що ми всі питання повирішуємо“, – заявив з трибуни Руслан Чагаровський.

У свою чергу, Зеленський активно спілкувався з лісником і запитав, як можна вирішити питання незаконних вирубок.

Треба зробити повну ревізію лісових угідь із залученням екологів з інших регіонів“, – порадив Чагаровський.

Звітував про проблему з вирубкою дерев і перший заступник голови Держеконінспекції України Ігор Яковлєв, який скаржився на те, що його інспекторів на чотири з п’яти лісових господарств не пускали з перевіркою.

Одне з них – Гутянське лісове господарство, керівник якого, Віктор Сиса, і зовсім не прибув на нараду. Йому Володимир Зеленський зателефонував особисто і з’ясував, що той у відрядженні в Києві. Глава держави запросив його до Офісу президента.

Після цього представники лісгоспів пообіцяли пустити екоінспекторів з перевіркою, а нарада тривала.

Також виступив головний прокурор області Юрій Данильченко, який повідомив про кримінальне провадженні щодо Чагаровського, якого підозрювали в розкраданнях ще 2017 року.

Чагаровський приписував документально транспортні витрати, фіктивно, і гроші від цього надходили на банківську картку, якою він користувався“, – заявив прокурор.

Сам же Чагаровський заявив, що йому вручили підозру у вересні 2017 року: “Я пов’язую це з тим, що прийшов Зінченко Олександр на посаду і мене тричі усували від роботи. Після того, як через суд я відновився на цю роботу, ще вісім місяців пресували і потім я пішов у відпустку. Справа фіктивна і розвалюється”.

Крім того, з’ясувалося, що Чагаровський – єдиний директор лісгоспу в області, справу якого було передано до суду.

У свою чергу, голова управління Служби безпеки України по Харківській області Андрій Носач відзвітував про хабарництво представників правоохоронних органів в Печенізькому і Кегичівському районах.

Будь ласка, перевірте ті прізвища, які називав пан Чагаровський, і розберіться, прошу, з цим питанням. Всім разом потрібно сісти за один стіл і припинити вирубку лісу на Харківщині“, – доручив Зеленський силовикам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *